1) Smelt en stor klat smør i en gryde (ikke for varm) og kom mel i det (ikke for meget, det skal blive ligesom grød). Pisk godt rundt i det, så det ikke klumper, og lad det stå lidt. Det må ikke brænde på!
2) Hæld noget stegesky i (dvs. det vand, der render fra flæskestegen, når den har været i ovnen i lang tid) og rør godt rundt i det.
3) Smid en bouillonterning (okse) i og rør rundt. Hæld også sovsekulør i, så det bliver brunt.
- Til sidst kan du evt. smage til med salt og peber.
- Til juletid vælger nogle at komme flere ting i deres brune sovs. Fx ribsgele, som gør det noget sødere, hvilket passer til juletiden.
- Hvis du vil lade sovsen stå noget tid, før stegen serveres, så kom låg på – ellers kommer der ulækkert “skind” på.
Man kan lave sovsen på mange måder. Her er fx en opskrift fra Alt for damerne på brun sovs med fløde.
Om det ene er bedre end det andet, er jo blot en smagssag.