Hvad er ÅOP? Rente, Lån, Ydelse

ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent. Det er det, som du rent faktisk betaler for at have et lån.

Når man laver regneeksempler – fx på hurtige lån online – så kan man se noget meget interessant. For nogle gange kan et lån med 3,5 % rente (lav rente) være dyrere end et med 5 %. Det skyldes ÅOP. For når ÅOP er med, er alle gebyrer osv. regnet med. I øvrigt er det dumt at betale gebyrer for lån, for dem kan du ikke trække fra i skat, ligesom du kan med renten.

Vidste du…

At eksperter fra Århus Universitet har vurderet, at langt de fleste lån har for høj rente. Det gælder ikke kun de hurtige online lån og sms lån. Der er også tale om hus- og billån. Der findes et konkret eksempel på et ægtepar, som sparede 34.000 kroner ved at få tjekket deres lån i banken. Det kan altså godt lade sig gøre at undgå de højre renter, hvis man kæmper lidt for det.

Kilde til afsnittet “Vidste du…”: TV2-artikel om det at låne penge.

2 tanker om "Hvad er ÅOP? Rente, Lån, Ydelse"

  1. Det er vigtigt at nævne, at der er et lovkrav om at vise ÅOP i lånetilbud. Det står i “Bekendtgørelse om information til forbrugere om priser m.v. i pengeinstitutter”. I paragraf 5 stykke 6 står der klart og tydeligt, at ÅOP skal vises i tilbud om lån.

    Så kan man undre sig over, at det ofte står lidt utydeligt i de mange “hurtige lån”-tilbud:)

  2. Der burde også være et lovkrav om at åop skal stå tydeligt og hele lånet og dets vilkår bør være helt tydelige.
    Nogle gange er der meget skrevet med småt og regler er skevet på uforståeligt dansk.
    Dem der tilbyder lån med alt for høje renter?? Hvordan kan de sove om nattet? De ved at de snyder folk! Ja, jeg sagde snyder. For hvis et lån er helt oppe på 30-40 % så må man gå ud fra at låntageren ikke ved en skid om hvad han reelt kommer af med.

Skriv et svar